Stăpâneşte‑ţi duhul

 

Cel ce nu are stăpânire peste propriul său duh, este ca o cetate dărâmată, fără ziduri (Proverbe 25:28, versiunea Fidela).

În 2 Petru 1:6, Biblia spune: „De aceea, daţi‑vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa; cu cunoştinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia.” Cuvântul „înfrânare” în versetul anterior provine din traducerea din original a termenului grecesc „ekgrateia,” care înseamnă a te abţine. Mai înseamnă şi autocontrol; abilitatea de a‑ţi păstra calmul şi de a‑ţi menţine liniştea chiar şi atunci când alţii încearcă să îţi creeze probleme. Imaginează‑ţi că eşti la volanul unei maşini şi un şofer neatent îţi loveşte maşina. Apoi, în loc să îşi ceară scuze, el devine abuziv. Ce ai face? Ai începe să rosteşti cuvinte grele asupra lui? Unii chiar ar ieşi din maşină pentru a se implica într‑o altercaţie. Nu! Nu aşa face un creştin. Indiferent de situaţie, abţine‑te de la orice fel de vorbire urâtă sau altercaţie. Aceasta nu înseamnă că eşti naiv; ci înseamnă pur şi simplu că manifeşti adevărata ta natură – natura lui Cristos şi viaţa regească din tine. În calitate de creştin, nu îţi poţi permite să trăieşti neglijent; trebuie să te poţi abţine de la a face sau a spune lucruri care ar putea umbri caracterului tău creştin. Antrenează‑te în mod deliberat să fii moderat în toate lucrurile. Un atlet care se pregăteşte pentru un nou record, nu îşi permite, de exemplu, să trăiască neordonat înainte de competiţie, deoarece aceasta i‑ar afecta performanţa. Sunt lucruri pe care trebuie să le îndure pentru a se menţine în formă. S‑ar putea să nu îi placă unele lucruri, dar fiind cu ochii aţintiţi la premiu, trebuie să le îndure. Aceasta este imaginea pe care Cuvântul lui Dumnezeu o creează în noi pentru a ne atenţiona să adăugăm cumpătare credinţei noastre. Nu este bine să faci tot ceea ce ai chef să faci; încearcă să te controlezi mereu. Dacă nu ai fi putut, Dumnezeu nu ţi‑ar fi cerut acest lucru. Autocontrolul este în duhul tău, pentru a fi activat atunci când apare nevoia. O persoană fără autocontrol este ca o cetate fără ziduri, pe care vrăjmaşul o poate invada oricând. Fortifică‑ţi viaţa şi duhul împotriva vrăjmaşului; iar unul dintre modurile prin care poţi face acest lucru este să ai autoritate asupra duhului tău: să ai autocontrol.

Rugăciune :
Dragă Tată, Îţi mulţumesc pentru prezenţa Duhului Sfânt în mine. Sunt disciplinat, instruit şi cumpătat în toate lucrurile. În calitate de epistolă şi de imagine a lui Cristos, manifest întotdeauna excelenţă şi neprihănire, în Numele lui Isus. Amin.

STUDIU SUPLIMENTAR
Filipeni 4:5 Galateni 5:22

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.